В момента бедстващи туристи на Астрал Холидейз в България и в

...
В момента бедстващи туристи на Астрал Холидейз в България и в
Коментари Харесай

След фалита на "Астрал холидейз" : Няма бедстващи туристи

В момента бедстващи туристи на „ Астрал Холидейз ” в България и в чужбина няма. Всички могат спокойно да довършат почивката си и да се върнат у дома,  обяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в предаването „ Здравей, България " по Нова телевизия. Тя добави, че ведомството е получило увещание от изпълнителния шеф на банкрутиралия туроператор, че задълженията им към хотелиери и снабдители са платени. По-малко от 200 души са платили екскурзиите си, само че към момента не са отпътували.

Засегнатите туристи от банкрута на компанията ще могат да осъществят плануваните си пътувания или да получат назад платените суми за тях, отбеляза Лиляна Арсова от Министерството на туризма в утринния блок на Българска национална телевизия. За задачата те ще би трябвало да се извърнат към застрахователната компания „ Уника ". Експерти обаче считат, че десетки хотели в страната занапред следва да бъдат наранени от банкрута на сдружението. Тя изясни, че към момента не могат да дадат причина по отношение на банкрута на компанията, като съобщи, че занапред предстоят инспекции на  министерството. Арсова успокои, че компанията е спазила всички условия за оповестяване на неплатежоспособност, което е в интерес на туристите. По думите ѝ тази и идната година са предизвикателство пред страната ни по отношение на туризма, само че успокои, че Министерство на туризма работи интензивно за справяне със обстановката.

„ Очаквахме домино резултатът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред рецесия след банкрута на „ Томас Кук ” поради фирмите, свързани с английския туроператор. За България главния сътрудник беше „ Астрал Холидейз ”, обясни д-р Полина Карастоянова от Националния ръб по туризъм в ефира на предаването " Тази заран " по bTV. Експертът акцентира, че е важно да се отбрани и облекчи обстановката на българските хотелиери, които няма да получат своите заплащания по договорите с „ Томас Кук ”. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен налог и Данък добавена стойност.

„ Най-важното за нас е българската страна да влезе като вложител в туристическата промишленост. Нужна е мощна поддръжка в две направления – рекламата на страната и поддръжка на чартърна стратегия на туроператори, които имат потенциал да извършват полети ”, добави тя. Според нея страната е съсобственик на туристическата промишленост и притежател на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова смята, че България може да се намеси посредством разнообразни принадлежности. Като образец даде безлихвени заеми през Българската банка за развиване. Освен това специалистът счита, че е нужна смяна на модела, по който страната съуправлява туристическия бранш.Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори заяви, че е евентуално да има банкрутирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията сред хотела и банките, защото в случай че един хотел работи напълно с „ Томас Кук ” и има да обслужва заем, то заплащанията към банките ще бъдат невъзможни. Според него е невероятно страната да се намеси като вложител в частен бизнес като туристическия. „ Туристите ще дойдат още веднъж в България, само че ще бъдат пренасочени през други туроператори ”, посочи още Попов.

„ В нито едно изявление не се чува какво ще се случи с хотелиерите, които са работили с „ Томас Кук ” и „ Астрал Холидейз ”. С „ Томас Кук " разбрахме, че 58 хотела ще бъдат наранени. Но какъв брой ще бъдат оттук насетне? Много е значим моментът дали Министерството на туризма е направило разбор на обстановката ”, коментира хотелиерът Диана Колчева пред Нова телевизия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР